De tentoonstelling in 2025 legt de focus op de biodiversiteit in gewassen die al eeuwenlang nauw verbonden zijn met de mens. Het thema wil de aandacht vestigen op de vele verschillende soorten nuttige planten die gebruikt worden als voedsel, maar ook gebruikt worden in de geneeskunde en in de industrie. De nadruk ligt niet op planten die op grote schaal gekweekt worden, maar erfgoed gewassen die dreigen verdrongen te worden.
Planten die in aanmerking komen
Erfgoedgewassen die gekweekt worden op een traditionele manier, hetzij door selectie, hybridisering en voortplanting, komen in aanmerking. Ook hun wilde variëteiten en erfgoedgewassen die opnieuw geteeld worden behoren tot het thema. Planten die in aanmerking komen zijn vooral planten die gekweekt worden als voedsel, textiel, energie, medicijn en bouwmateriaal.
Meer specifiek...
Erfgoedgewassen Gewassen die niet op grote schaal in de moderne agricultuur gebruikt worden. De gewassen moeten al minimum 50 jaar geteeld worden. Alle soorten die als voedsel op jouw tafel geteeld worden: aardappelen, tomaten, fruit, kruiden en dranken. Soorten die gekweekt worden als energiebron (lijnzaad), kledij(vlas), medicijn of beschutting (denk aan rieten daken). Wilde variëteiten van teelten Wilde planten die gehybridiseerd kunnen worden met gecultiveerde gewassen om een nieuwe eigenschap toe te voegen aan het gecultiveerde gewas. Hybridisatie kan een plant meer resistent maken tegen ziekte of een andere belangrijke eigenschap aan de plant toevoegen. Planten die als wilde variëteit geplukt en gebruikt worden, komen ook in aanmerking. Oude teelten Bijvoorbeeld sommige variëteiten van sorghum, farro, graan, haver en noten. Ook gewassen die al eeuwenlang op dezelfde manier geteeld en geoogst worden vallen hieronder.